Bak- och chokladfestival med Chocolate Cookie recept
Dedikerade personer som arbetar med bakning och choklad blir allt skickligare för varje år som går. På Bak & Choklad får vi möta hantverkare och tävlande som visar när vi är som bäst.
Gustaf Mabrouk är konditor och chokladmakare som brinner för choklad och hantverket bakom. Han blev svensk mästare i konditori redan som 19-åring och har sedan dess arbetat på allt från gourmetrestauranger i New Yoprk till hantverkskonditorier i Sverige. Han driver en egen chokladverkstad i Stockholm, är en flitigt anlitad kursledare och medverkar även i SVT-programmet Go’kväll. För andra året i rad är han ambassadör för Bak & Choklad. Det är en roll som han tar på allvar. Han är en sann inspiratör när det gäller att sprida kunskap om bakning och choklad som hantverk.
– Egentligen tycker jag att ordet mässa passar ganska dåligt på det jag tillsammans med många dedikerade och professionella människor som brinner för bakning och choklad. Bak & Choklad är mer av en festival, där besökarna bjuds in för att njuta av dofter och smaker och möta alla skickliga människor som gör fantastiska saker av sina råvaror, säger han.
Här finns mycket att upptäcka inom ett område som pulserar av liv och glädje.
– Det är imponerande att se vilket hantverk som ligger bakom det som görs. Bakning och choklad har en enorm bredd idag och är mer populärt än någonsin. Både när det gäller proffsen och i hemmen. Kvaliteten ökar för varje år.
Det visar sig inte minst under helgen i Älvsjö. På plats under helgen avgörs fyra viktiga tävlingar inom bak och matlagning.
– Tävlingarna visar verkligen hur bra vi är. Vinnarna i Årets konditor, Mack-SM, Ekogröt-SM och Pralin-SM presenteras på mässan.
I sitt eget gebit drivs Gustaf Mabrouk särskilt av att lyfta fram hantverket när det gäller choklad. På många sätt påminner det om en egen konstart.
– Jag älskar all choklad men personligen uppskattar jag mörk choklad som har minst 80 procent kakao. Det är ju det jag jobbar med.
Även bakning ligger honom varmt om hjärtat.
– Det är spännande att se hur många skickliga hantverkare det finns inom bakning i Sverige. Vi får se ännu mer av dem in action på bak- och choklad-festivalen. Det är oerhört inspirerande.
The classic Chocolate Chip Cookie
En av våra mest älskade kakor toppad med havsalt! 10 stycken.
Ingredienser
200 g smör
115 g socker
130 g brunt farinsocker
6 g salt
5 g vaniljextrakt
90 g hela ägg
4 g bikarbonat
330 g vetemjöl
20 g vatten
170 g mörk choklad (hackad)
Flingsalt
1. Blanda i en blandare (med en tillsatt vinge), rör socker, brunt farinsocker och smör luftigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, blanda till satsen någorlunda går ihop.
2. Tillsätt dina torra ingredienser (vetemjöl, bikarbonat och salt), blanda till satsen blir slät.
3. Tillsätt slutligen chokladen och blanda till en homogen massa. Total vikt 1 077 g. Vikt per kaka/rå deg 90 g. Sätt ugnen på 160 °C och baka i 14 minuter.
4. Dekorera med flingsalt.
Receptet är hämtat från Gustaf Mabrouks bok Chokladmakarens handbok, Arena. Foto: Bengt O Pettersson
Vill du lära dig mer om choklad? Gå in på www.gustafmabrouk.com för att se filmer om choklad- och pralinhantverket.
Läs i webbformat
Läsvänlig version av mässtidningens intressanta reportage, kända profiler, tips och härliga recept. Klicka på en bild och för att läsa mer!

Öppningsschema Specialcuvéer
Hos utställarna kan du prova 102 olika champagner, utöver det har vi specialöppningarna så över 160 olika champagner över tre dagar. Detta är ett unikt tillfälle att prova och jämföra så många olika champagne på ett och samma ställe!Fredag kl 10–21 12:00 Pommery Cuvée...

Kombinera vin med choklad
Här är förslag på spännande kombinationer för en inbjudande och intressant chokladupplevelse.Vit choklad – Vit choklad är oftast extra söt och då passar ett sött vitt vin bra till. Har det du äter sötma, matcha detta med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad...

Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

Inspirationsscen och bokhandel
På mässans scen får du tips och inspiration från kockar och matprofiler. Här bjuds det på härliga smakprover och i mässans bokhandel kan du köpa signerade kokböcker.Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en...

Konsten att kombinera mat och vin
I själva verket är det ganska enkelt. Om man håller sig till grunderna!SÖTT – Om maträtten har sötma, matcha den med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad syra för att inte förefalla obalanserat och ”surt”, till exempel vin gjort på pinot blanc eller...

Champagnefest
I ett eget rum i Food & Wine ryms en speciell upplevelse med champagne i fokus. Här får du möjlighet att träffa och prata med vinmakare och vinhusrepresanter och prova speciella cuvéer som sällan öppnas.För tredje året står kännaren av champagne och andra...

Så kan man prova choklad!
Chokladprovning påminner om vinprovning. Man tittar, doftar och smakar och gör en bedömning av kvalitet, stil och ursprung.Upplägget av provningen är enkel. Man börjar med att välja ut ett tema. Detta kan exempelvis bygga på olika stilar, producenter, kakaohalter,...

Drinken Cointreau Hot
Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Mat för alla sinnen
Läcker och variationsrik mat från Sverige och övriga världen presenteras på mässans scen. Möt Sara som lagar snabbluncher, Tove som botaniserar bland risrätter och Fredrik som bjuder på Astrid Lindgrens julkok. Välkomna!Stockholmsmässan har länge varit en mötesplats...

Vin med stil
Lena Philipsson har fått lovord för två viner i hennes serie PH Style. Valet att välja två olika kvalitetsproducenter i Spanien bidrar till framgången.För att välja ut det röda vinet åkte Lena Philipsson till vindistriktet Jumilla som ligger i bergen en dryg timme...

Löjromspizza Bianco
Det perfekta tilltugget till ett glas champage! 1-2-3 lag3 dl vatten2 dl råsocker1 dl ättiksprit 12%1 knippe rödlök IngredienserTortillabröd mellanstorlek2 dl Crème Fraiche 32%2,5 dl grovriven västerbottenost eller lagrad parmesan100 g svensk löjrom1 knippe...
Inga resultat hittades
Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Receptet låter...

Ljummen pumpa- och Cointreaukräm på farinkaka
En härligt höstig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.– Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel. Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärdgårdskrog. Där använde vi...

Innovativ Skotsk Whisky
Bruichladdich är en av de mest innovativa whiskydestillerierna i Skottland. Här blandas historia med modernitet.Bruichladdich Distillery (bro-ick-laddi) är ett av de västligaste destillerierna i Skottland. Läget på ön Islay är naturskönt och perfekt för...

Årets kock 2023
Desirée Jaks har utsetts till svensk mästare i professionell matlagning.För en tid sedan avgjordes finalen i Årets Kock 2023 på Annexet i Stockholm. Efter en spännande tävling utsågs Desirée Jaks till vinnare. Hon är född 1995 i Stockholm. Till vardags är Desirée Jaks...

Konstnärligt Champagnehus
Familjen Taittingers champagne har serverats på Paris operahus och Nobelmiddagen. På många sätt är det en länk till framtiden. Inte minst för ordföranden Vitalie Taittinger som har konsten i blodet.Vitalie och hennes bror Clovis, som är vd för firman, har jobbat ihop...

Polkaglögg från Grythyttan
Värmande glöggdrink till mörka kvällar! 1 drinkIngredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum (kan bytas ut mot Plantation Grande Reserve eller exkluderas helt)3 dl vispgrädde2 msk malen...