Sthlm Food&Wine Mässtidning

Ljummen pumpa- och Cointreaukräm på farinkaka

En härligt höstig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.

– Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel. Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärdgårdskrog. Där använde vi spritdrucker både i det varma och kalla köket, inklusive desserter, säger Daniel Norqvist, kock.

Kolabundna valnötter
70 g valnötter
1 msk matolja
0,5 g salt
40g dulce de leche 

Färskostkräm
200 g mascarpone
50 g grädde 40%
½ vaniljstång
1 klementin 

Pumkakräm
200 g butternutpumpa (skalad vikt)
24 ml/20 g Cointreau
5 g citronsaft

Muskot och brunfarinkaka
180 g farinsocker
100 g ägg
75 g smör
100 g mjölk 3%
7 g vaniljsocker
180 g mjöl
6 g bakpulver
1 g riven muskot

Sockertorkad kålrot
100 g skalad kålrot
3 msk strösocker
3 msk vatten

Is med gin och citron 
120 g pressad citron
30 ml/30 g gin
25 g honung 

Gör så här
1. Kolabundna valnötter: Hacka nötterna grovt. Värm en stekpanna med oljan och lägg ner nötterna. Rör hela tiden. När valnötterna fått en gyllene färg tillsätt saltet och lägg nötterna på en tallrik som du klätt med papper. Låt nötterna svalna. Blanda sedan nötterna med dulce de lechen. 

2. Färskostkräm: Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur kärnorna. Blanda kärnorna med grädden och mascarpone, vispa till en fast massa. Garnera med rivet skal av klementinen.  

3. Pumpakärm: Dela pumpan i mindre bitar och avlägsna kärnor. Koka pumpabitarna mjuka i vatten och sila av, låt dem svalna något (den ska vara ljummen vid servering.) Mixa pumpan slät med Cointreau och citronsaft.

4. Muskot och brunfarinkaka: Ströa en oval sockerkaksform. Vispa ägg och sockret pösigt. Smält smöret och kyl ned det med mjölken. Blanda de torra ingredienserna väl. Vänd ner smöret och sedan mjölblandningen. Fyll den ströade formen och grädda kakan i mitten av ugnen på 175 °C i cirka 30-40 min. 

5. Sockertorkad kålrot: Värm upp vattnet och sockret i en kastrull. Skär tunna skivor på mandolinen. Blanda kålroten med sockerlagen, sila sedan av lagen från kålroten. Fördela ut skivorna jämt över ett smörpapper så att det inte sitter ihop. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper. Ugn varmluft 175 °C.
Torka dem i mitten av ugnen ca 30-45 min. Tips! Öppna upp luckan var tionde minut för att fukta ur.  

6. Is med gin och citron: Blanda alla ingredienserna väl så att honungen löses upp. Fyll en mindre burk som tål att frysas med vätskan. Frys i cirka 4 timmar. Isen skrapas lättas med en gaffel just innan servering.

Recept Daniel Norqvist

Läs i webbformat

Läsvänlig version av mässtidningens intressanta reportage, kända profiler, tips och härliga recept. Klicka på en bild och för att läsa mer!

Öppningsschema Specialcuvéer

Öppningsschema Specialcuvéer

Hos utställarna kan du prova 102 olika champagner, utöver det har vi specialöppningarna så över 160 olika champagner över tre dagar. Detta är ett unikt tillfälle att prova och jämföra så många olika champagne på ett och samma ställe!Fredag kl 10–21 12:00 Pommery Cuvée...

Kombinera vin med choklad

Kombinera vin med choklad

Här är förslag på spännande kombinationer för en inbjudande och intressant chokladupplevelse.Vit choklad – Vit choklad är oftast extra söt och då passar ett sött vitt vin bra till.  Har det du äter sötma, matcha detta med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

Inspirationsscen och bokhandel

Inspirationsscen och bokhandel

På mässans scen får du tips och inspiration från kockar och matprofiler. Här bjuds det på härliga smakprover och i mässans bokhandel kan du köpa signerade kokböcker.Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

I själva verket är det ganska enkelt. Om man håller sig till grunderna!SÖTT – Om maträtten har sötma, matcha den med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad syra för att inte förefalla obalanserat och ”surt”, till exempel vin gjort på pinot blanc eller...

Champagnefest

Champagnefest

I ett eget rum i Food & Wine ryms en speciell upplevelse med champagne i fokus. Här får du möjlighet att träffa och prata med vinmakare och vinhusrepresanter och prova speciella cuvéer som sällan öppnas.För tredje året står kännaren av champagne och andra...

Så kan man prova choklad!

Så kan man prova choklad!

Chokladprovning påminner om vinprovning. Man tittar, doftar och smakar och gör en bedömning av kvalitet, stil och ursprung.Upplägget av provningen är enkel. Man börjar med att välja ut ett tema. Detta kan exempelvis bygga på olika stilar, producenter, kakaohalter,...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Mat för alla sinnen

Mat för alla sinnen

Läcker och variationsrik mat från Sverige och övriga världen presenteras på mässans scen. Möt Sara som lagar snabbluncher, Tove som botaniserar bland risrätter och Fredrik som bjuder på Astrid Lindgrens julkok. Välkomna!Stockholmsmässan har länge varit en mötesplats...

Vin med stil

Vin med stil

Lena Philipsson har fått lovord för två viner i hennes serie PH Style. Valet att välja två olika kvalitetsproducenter i Spanien bidrar till framgången.För att välja ut det röda vinet åkte Lena Philipsson till vindistriktet Jumilla som ligger i bergen en dryg timme...

Löjromspizza Bianco

Löjromspizza Bianco

Det perfekta tilltugget till ett glas champage! 1-2-3 lag3 dl vatten2 dl råsocker1 dl ättiksprit 12%1 knippe rödlök IngredienserTortillabröd mellanstorlek2 dl Crème Fraiche 32%2,5 dl grovriven västerbottenost eller lagrad parmesan100 g svensk löjrom1 knippe...

Bak- och chokladfestival med Chocolate Cookie recept

Bak- och chokladfestival med Chocolate Cookie recept

Dedikerade personer som arbetar med bakning och choklad blir allt skickligare för varje år som går. På Bak & Choklad får vi möta hantverkare och tävlande som visar när vi är som bäst. Gustaf Mabrouk är konditor och chokladmakare som brinner för choklad och...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Receptet låter...

Löjromspizza Bianco

Löjromspizza Bianco

Det perfekta tilltugget till ett glas champage! 1-2-3 lag3 dl vatten2 dl råsocker1 dl ättiksprit 12%1 knippe rödlök IngredienserTortillabröd mellanstorlek2 dl Crème Fraiche 32%2,5 dl grovriven västerbottenost eller lagrad parmesan100 g svensk löjrom1 knippe...

Innovativ Skotsk Whisky

Innovativ Skotsk Whisky

Bruichladdich är en av de mest innovativa whiskydestillerierna i Skottland. Här blandas historia med modernitet.Bruichladdich Distillery (bro-ick-laddi) är ett av de västligaste destillerierna i Skottland. Läget på ön Islay är naturskönt och perfekt för...

Årets kock 2023

Årets kock 2023

Desirée Jaks har utsetts till svensk mästare i professionell matlagning.För en tid sedan avgjordes finalen i Årets Kock 2023 på Annexet i Stockholm. Efter en spännande tävling utsågs Desirée Jaks till vinnare. Hon är född 1995 i Stockholm. Till vardags är Desirée Jaks...

Konstnärligt Champagnehus

Konstnärligt Champagnehus

Familjen Taittingers champagne har serverats på Paris operahus och Nobelmiddagen. På många sätt är det en länk till framtiden. Inte minst för ordföranden Vitalie Taittinger som har konsten i blodet.Vitalie och hennes bror Clovis, som är vd för firman, har jobbat ihop...

Polkaglögg från Grythyttan

Polkaglögg från Grythyttan

Värmande glöggdrink till mörka kvällar! 1 drinkIngredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum (kan bytas ut mot Plantation Grande Reserve eller exkluderas helt)3 dl vispgrädde2 msk malen...