Sthlm Food&Wine Mässtidning

Konstnärligt Champagnehus

Familjen Taittingers champagne har serverats på Paris operahus och Nobelmiddagen. På många sätt är det en länk till framtiden. Inte minst för ordföranden Vitalie Taittinger som har konsten i blodet.

Vitalie och hennes bror Clovis, som är vd för firman, har jobbat ihop i mer än femton år. Kontinuiteten är avgörande för ett familjeägt vinhus i Champagne. Inte minst när det gäller att hantera odlingarna.
    – Chefen för vingårdarna tog över efter sin pappa. Det gör att samma familj har haft ansvar för vinrankorna i åttio år. En av de viktigaste delarna av verksamheten är hållbarhetsarbetet som min pappa påbörjade. Sedan 2017 har vi två olika miljöcertifieringar på högsta nivå i Champagne. I våra vingårdar finns det gräs, blommor, bin, daggmaskar och vinstockar. Det ger en fantastisk känsla.

Att framställa champagne handlar ofta om att med små medel göra det man redan gör ännu bättre.
    – Företagets filosofi är att basera odlingen på människorna som arbetar där. Många tillbringar en stor del av sina liv bland vinstockarna. Taittinger är ett mänskligt champagnevarumärke. Vår champagne ska man uppleva med hjärtat, inte med hjärnan.
    Det enträgna arbetet i vingårdarna, vineriet och källaren under generationer har resulterat i champagne av hög kvalitet i olika prisklasser, från den populära cuvéen Brut Réserve, som står för 80 procenten av volymen, till den legendariska Comtes de Champagne Grand Crus Blanc de Blancs.    

I sina cuvéer blandar Taittinger druvor från ett trettiotal olika växtplatser. Man utgår från ett basår och fyller på med 35 procent årgångsdruvor. I den mån det går försöker man hålla champagnehusets stil konstant, men det finns givetvis mindre variationer mellan åren.
    Taittingers många grand cru-odlingar gör verklig skillnad för husets produktion. Inte minst när det gäller prestigechampagnen Comtes. Här är det chardonnay som regerar och ger champagnen en komplex exklusivitet, även om även den ska vara lättillgänglig. Det är alltid familjens utgångspunkt. Champagne ska inte vara svår. Den ska man njuta av.
    – Odlingarna med chardonnay är familjens skatt. Druvan ger champagnen energi, friskhet och komplexitet. Comtes är lätt och precis samtidigt som druvan gör champagnen perfekt för lagring. Det är det som Taittinger handlar om; mineraler, energi och renhet. 

Till att börja med var det inte självklart att Vitalies professionella liv skulle handla om champagne. Som ung ville hon bli konstnär. Det ligger i släkten. Men när möjligheten uppenbarade sig släppte hon konsten och blev en del av familjefirman. En del av känslan för det konstnärliga har hon tagit med sig in i arbetet på familjens champagnehus. 
    – Konstnärer ska våga gå sin egen väg och sticka ut. Det inspirerar mig i mitt arbete. Det förhållningssättet gäller också för oss på Taittinger. Vi måste odla vår särart och berätta vår egen historia. Det är bara på det sättet vi kan skilja ut oss från andra. Den samtida konsten är viktig för oss både i Frankrike och utomlands. Den är som vi vill vara.

Läs i webbformat

Läsvänlig version av mässtidningens intressanta reportage, kända profiler, tips och härliga recept. Klicka på en bild och för att läsa mer!

Öppningsschema Specialcuvéer

Öppningsschema Specialcuvéer

Hos utställarna kan du prova 102 olika champagner, utöver det har vi specialöppningarna så över 160 olika champagner över tre dagar. Detta är ett unikt tillfälle att prova och jämföra så många olika champagne på ett och samma ställe!Fredag kl 10–21 12:00 Pommery Cuvée...

Kombinera vin med choklad

Kombinera vin med choklad

Här är förslag på spännande kombinationer för en inbjudande och intressant chokladupplevelse.Vit choklad – Vit choklad är oftast extra söt och då passar ett sött vitt vin bra till.  Har det du äter sötma, matcha detta med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

Inspirationsscen och bokhandel

Inspirationsscen och bokhandel

På mässans scen får du tips och inspiration från kockar och matprofiler. Här bjuds det på härliga smakprover och i mässans bokhandel kan du köpa signerade kokböcker.Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

I själva verket är det ganska enkelt. Om man håller sig till grunderna!SÖTT – Om maträtten har sötma, matcha den med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad syra för att inte förefalla obalanserat och ”surt”, till exempel vin gjort på pinot blanc eller...

Champagnefest

Champagnefest

I ett eget rum i Food & Wine ryms en speciell upplevelse med champagne i fokus. Här får du möjlighet att träffa och prata med vinmakare och vinhusrepresanter och prova speciella cuvéer som sällan öppnas.För tredje året står kännaren av champagne och andra...

Så kan man prova choklad!

Så kan man prova choklad!

Chokladprovning påminner om vinprovning. Man tittar, doftar och smakar och gör en bedömning av kvalitet, stil och ursprung.Upplägget av provningen är enkel. Man börjar med att välja ut ett tema. Detta kan exempelvis bygga på olika stilar, producenter, kakaohalter,...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Mat för alla sinnen

Mat för alla sinnen

Läcker och variationsrik mat från Sverige och övriga världen presenteras på mässans scen. Möt Sara som lagar snabbluncher, Tove som botaniserar bland risrätter och Fredrik som bjuder på Astrid Lindgrens julkok. Välkomna!Stockholmsmässan har länge varit en mötesplats...

Vin med stil

Vin med stil

Lena Philipsson har fått lovord för två viner i hennes serie PH Style. Valet att välja två olika kvalitetsproducenter i Spanien bidrar till framgången.För att välja ut det röda vinet åkte Lena Philipsson till vindistriktet Jumilla som ligger i bergen en dryg timme...

Löjromspizza Bianco

Löjromspizza Bianco

Det perfekta tilltugget till ett glas champage! 1-2-3 lag3 dl vatten2 dl råsocker1 dl ättiksprit 12%1 knippe rödlök IngredienserTortillabröd mellanstorlek2 dl Crème Fraiche 32%2,5 dl grovriven västerbottenost eller lagrad parmesan100 g svensk löjrom1 knippe...

Bak- och chokladfestival med Chocolate Cookie recept

Bak- och chokladfestival med Chocolate Cookie recept

Dedikerade personer som arbetar med bakning och choklad blir allt skickligare för varje år som går. På Bak & Choklad får vi möta hantverkare och tävlande som visar när vi är som bäst. Gustaf Mabrouk är konditor och chokladmakare som brinner för choklad och...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Receptet låter...

Ljummen pumpa- och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpa- och Cointreaukräm på farinkaka

En härligt höstig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.– Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel. Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärdgårdskrog. Där använde vi...

Innovativ Skotsk Whisky

Innovativ Skotsk Whisky

Bruichladdich är en av de mest innovativa whiskydestillerierna i Skottland. Här blandas historia med modernitet.Bruichladdich Distillery (bro-ick-laddi) är ett av de västligaste destillerierna i Skottland. Läget på ön Islay är naturskönt och perfekt för...

Årets kock 2023

Årets kock 2023

Desirée Jaks har utsetts till svensk mästare i professionell matlagning.För en tid sedan avgjordes finalen i Årets Kock 2023 på Annexet i Stockholm. Efter en spännande tävling utsågs Desirée Jaks till vinnare. Hon är född 1995 i Stockholm. Till vardags är Desirée Jaks...

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Polkaglögg från Grythyttan

Polkaglögg från Grythyttan

Värmande glöggdrink till mörka kvällar! 1 drinkIngredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum (kan bytas ut mot Plantation Grande Reserve eller exkluderas helt)3 dl vispgrädde2 msk malen...